web counter

En komfortabelt arbeidshøyde

Blant alle de kjøkken vi lager benkeplater til ser jeg sjelden noen omtanke for ergonomisk riktige arbeidshøyder på benkeplaten. I industrien tar man alltid hensyn til ergonomi ved utforming av arbeidsplasser da det gir økt produktivitet og mindre belastnings skader. For et kjøkken er det innlysende at en får helt forskjellige arbeidshøyder ved en benkeplate der vasken og kokesonen er i samme høyde. Fra å vaske grønnsaker i bunnen av vasken til å røre i en kjele vil det være en høydeforskjell på 40cm eller mer for hånden din.
Det blir helt enkelt mer komfortabelt å lage mat om man senker kokesonen 10-20cm. En slik ergomomisk riktig løsning har vært vist og anbefalt av europas ledende kjøkkenprodusenter i over 10 år. En smart løsning uten noen form for pristilegg da de fleste kjøkkenprodusenter leverer underskap i forskjellige høyder for dette formålet. Dersom ikke, kan man enkelt modifisere et underskap ved å kutte av noen cm. på toppen. Men det krever jo at det planlegges for dette når kjøkkenet tegnes.

Bildet over viser hvordan en slik løsning kan utformes

Rent teknisk kan man selv velge hvilken høydeforskjell man ønsker. Fra den enkleste varianten med å bare benytte en tynnere plate for kokesonen til løsningen over med en markant høydeforskjell.

En ekstra bonus med bruk av nivå forskjeller er at slike løsninger kan bidra til at benkeplatene kan lages helt uten tradisjonelle skjøter om man planlegger litt på forhånd.
Både bildet ovenfor og bildet under viser hvordan dette kan utføres på en elegant måte i en ellers ordinær planløsning. I disse tilfellene kunne benkeplatene lages helt uten tradisjonelle skjøter som to store L-formede deler med en separat kokesone plate.
Stacks Image 33